Kachna na pomerančích se připravovala na královských dvorech ve Francii už někdy ve 14. století. Původně prý pochází sice z Toskánska, ale dodnes se považuje za francouzský pokrm. A protože u nás několik členů rodiny maso s ovocem zarputile odmítá, musela jsem ji přizpůsobit chuťovým buňkám všech a mírně ji upravit k obrazu svému. Množství pomerančové omáčky z tohoto receptu je tak na tři - čtyři porce.
Postup
Kachnu nasolíme zevnitř i zvenčí, posypeme kmínem a upečeme. Peču kachnu přes noc, bez podlití ji posadím do pekáče, zapnu troubu na 90° a jdu spát. Ráno přidám teplotu na 180° a dopeču dozlatova. Jinak už kachnu nepeču, pokud nemám čerstvou, tak u těch z obchodu nikdy nevím, jestli ty kačeny nežily za Marie Terezie.
Pomerančová omáčka: Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru, přidáme dvě lžičky sušené pomerančové kůry (kupuju hotovou, já nevím, ale můj selský rozum mi říká, že tu slupku čerstvých, kolikrát ještě lepkavých pomerančů nikdy těch chemických svinstev úplně nezbavím, a chlácholím se, že v tom pytlíku SNAD je čistá - mimochodem neviděl někdo testy?). Promícháme, zalijeme čtvrt litrem vývaru a bílým vínem a povaříme. Přidáme dvě lžíce pomerančové marmelády, šťávu z velkého pomeranče, na kousky nakrájený oloupaný pomeranč, ochutíme sojovou omáčkou, půl lžičkou sušeného zázvoru, osolíme, opepříme, přidáme obrané maso z upečené kachny a povaříme asi patnáct minut. Komu tam vadí pomerančová kůra, tak před přidáním kousků pomeranče a masa ji může přecedit (nebo rozmixovat). Podáváme s rýží, bramborem nebo kuskusem.
Tip: Pomerančová marmeláda u nás doma není v kurzu, dokonce ani já, která sním skoro všechno, ji nemusím, tak jsem ji nahradila dvěma lžícemi meruňkové marmelády a bylo to excelentní.
Samozřejmě můžeme v základu (cibule, cukr, pomerančová kůra, víno, vývar, sojovka) kachnu celou upéct, základ omáčky vlijeme do pekáčku, posadíme do něj osolenou a opepřenou kachnu a upečeme asi dvě až tři hodiny při 180°. Půl hodiny před dopečením pak přidáme marmeládu, šťávu z pomeranče, nakrájený pomeranč.a omáčku dochutíme solí, pepřem a zázvorem.
Ještě jedna poznámka - bílá vnitřní tenká slupka je v omáčce trochu nahořklá, tak pokud s tím máme problémy, tak pomeranč buďto oloupat až na dužinu, nebo jen vymačkat šťávu :).
Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích:
Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se
jedná...
zobrazit článek